İçeriğe geç

Istinaf Yeni Karar Verir Mi

İstinaf mahkemesi yeni karar verebilir mi?

Temyiz mahkemesi, temyiz inceleme süreci sırasında yeni bir karar verir. Teknik olarak, yerel mahkemenin kararını bozmak veya onaylamak mümkün değildir. Temyiz mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden inceler ve yeni bir karar verir.

İstinaftan sonra karar kesinleşir mi?

Ancak İş Kanunu’nun 20/3. maddesi hükmünden de anlaşılacağı üzere, istinaf sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar kesin olup, bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkün değildir.

İstinaf kabul edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

İstinafta karar değişir mi?

Temyiz incelemesine ilişkin not: Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının hem hukuki açıdan hem de olgular ve olaylar (deliller) açısından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, bölge mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını “temyiz incelemesi” yoluyla inceler ve yeni bir karar verir.

İstinaftan red gelirse ne olur?

Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.

İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?

CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?

İstinaf, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Aynı zamanda istinaf dosyası, karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.

İstinaf kaç yıl sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.

Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?

Türk hukukunda istinaf; ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı ikinci derece mahkemesinde başvurulan bir kanun yolu olup, istinaf mahkemelerine başvurulduğunda ilk derece mahkemelerinin kararlarının hukuka uygunluğu incelenmektedir.

İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?

Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.

İstinaftan kısmi döndü ne demek?

Kısmi istinaf iadesi olarak bilinen durum, başvuruya konu olan itirazın incelenmesi sonucunda mahkeme kararının kısmen kabul edildiği anlamına gelir. Bu noktada, bazı durumlarda, kısmen kabul edilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkündür.

İstinaf neyi inceler?

İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarını gözden geçirme yetkisine sahiptir. Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur.

İstinaf yeniden yargılama yapar mı?

İstinaf Mahkemelerinin İptal Kararları Bölge Adliye Mahkemesinin iptal kararı üzerine; ilk derece mahkemesinin kararı iptal edilir ve ilk derece mahkemesine iade edilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için yeniden kovuşturma evresi başlatılır.

İstinaf kesin kararından sonra ne olur?

Elbette, itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren, itiraz hakkı için gerekli başvuruları yapmak üzere 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.

İstinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?

Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine başvurabilir.

İstinaf kararına itiraz olur mu?

Nihai karara karşı yasal çözüm yolu temyizdir. Temyiz genellikle davayı kapatmayan kararlara karşı yapılan bir temyizdir. İnceleme temyiz sürecinde bir duruşmada gerçekleşebilirken, temyiz sürecindeki inceleme genellikle duruşma yapılmadan gerçekleşir ve inceleme dosyaya dayanır.

İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?

Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.

İstinaf mahkemesi kararı temyiz edilir mi?

Temyizden sonra temyiz hakkı var mıdır? Elbette temyizden sonra temyiz hakkı vardır. O noktadan itibaren temyiz hakkı için gerekli başvuruları yapmak üzere 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Liseli Escort