İptal davası kimler açabilir?
İptal davası açma yetkisi, iptal davası açmaya ilişkin maddeye göre Anayasa Mahkemesinde; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyeye sahip olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturan iki siyasi parti grubuna aittir.
Kimler iptal davası açabilir idari yargı?
İdarenin hukuka aykırı eylemleriyle çıkarları ihlal edilen herkes, idari bir tedbirin iptali için dava açabilir. İhlal edilen çıkar meşru, güncel ve kişisel olmalıdır.
Hangi işlemlere karşı iptal davası açılabilir?
İptal davaları, çıkarları zarar görenlerin, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle idari işlemleri iptal etmek için açtıkları davalardır. İptal davaları, idari işlemlerle bağlantılı olarak açılan en temel ve yaygın dava türüdür.
İptal davası kaç gün içinde açılır?
İdari bir işlemin iptali için dava açma süresi, özel kanunlarda ayrı bir süre öngörülmemişse, devlet ve idare mahkemelerinde altmış gün, mali mahkemelerde otuz gündür. Bu süreler şunlardır; İdari uyuşmazlıklarda; Yazılı tebligat 12 Şubat 2024 tarihinde yapılmıştır
İptal davası reddedilirse ne olur?
Ön koşulların bulunmaması nedeniyle davanın reddedilmesi halinde, söz konusu idari işlem için hiçbir sonuç doğmaz. Ancak, davanın esasına göre reddedilmesi halinde, idari işlemin yasallığı önceliklidir. İdari işlem, iptal kararıyla sona erer. Bu sonlandırma kendiliğinden gerçekleşir.
Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmaya kim yetkili değildir?
Görüldüğü üzere 1982 Anayasası, 1961 Anayasası’na kıyasla iptal davası açma hakkına sahip kişilere kısıtlamalar getirmiştir. 1961 Anayasası’na göre, “… Yüksek Hâkimler Kurulu, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve üniversiteler kendi varlık ve görev alanlarıyla ilgili alanlarda…”
İptal davası özellikleri nelerdir?
İdari tedbirin yetki, şekil, dayanak, konu ve amaç unsurlarından bir veya birkaçının hukuka aykırı bulunması ve idari tedbirin iptal edilmesi hâlinde iptal davası kabul edilir. Dava kabul edildikten sonra idari tedbir hiç olmamış gibi hüküm ve sonuç doğurur. Hiç olmamış gibi hüküm ve sonuç doğurur.
İptal davası açmadan tam yargı davası açılır mı?
Elbette, iptal davası açmadan doğrudan zarar verici idari işlemin kaldırılması talebiyle tam mahkeme davası açmak da mümkündür. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi “İdare aleyhine açılan tazminat davası (tam hüküm)” başlıklı makalemizde bulabilirsiniz.
İptal davasında husumet kime yöneltilir?
Kamu tüzel kişiliğini haiz yerinden yönetim kuruluşlarının idari işlemlerinin kaldırılması halinde, yerinden yönetim birimlerinin yürütme organları muhalif olarak ortaya çıkmakta ve idari yargılamadaki düşmanlık bu organlara yönelmektedir.
İdare kaç gün içinde cevap vermezse?
Bu kapsamda, idareye herhangi bir şekilde başvuruda bulunan ve yanıt alamayan kişilerin başvuru tarihinden itibaren 90 gün içinde şikâyette bulunmaları gerekiyor, aksi takdirde davalar süresi içerisinde reddediliyor.
Kanunun iptali için nereye başvurulur?
Yetkili mahkeme, yürürlükteki bir kanun veya kararname hükmünü Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasını ciddi görürse, Anayasa Mahkemesi bu konuda karar verinceye kadar davayı geri bırakır.
Tam yargı davaları nelerdir?
Tam yetki; İdarenin bir işlem, eylem veya ihmali nedeniyle zarara uğrayan kişinin, maddi ve manevi zararını tazmin etmek amacıyla açtığı idari işlem türüdür.
60 gün içinde dava açılmazsa ne olur?
(a) 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 7 nci maddesine göre, “Devlet ve İdare Mahkemelerinde dava açma süresi, özel kanunlarla ayrı bir süre konulmamışsa altmış gün, mali mahkemelerde ise otuz gündür.” Bu süreler içinde İdari Yargıya başvurulmadığı takdirde dava reddedilir.
İdare mahkemesi kararı kaç günde verir?
Davacı, davalı idarenin savunmasının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde cevap vermek zorundadır. Davalı idare, davacının cevabının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde cevap vermek zorundadır.
İdari işlemlerin iptali hangi hallerde mümkündür?
İdarenin hukuka aykırı eylemleriyle çıkarları ihlal edilen herkes, idari bir tedbirin iptali için dava açabilir. İhlal edilen çıkar meşru, güncel ve kişisel olmalıdır.
Tam yargı davasını kimler açabilir?
Tam yargı davası kimler tarafından açılabilir? Tam yargı davası, davanın dayandığı idari işlem veya eylem sonucu hakları ihlal edilenler tarafından açılabilir. İptal davası açmak için menfaat ihlali yeterli kabul edilirken, tam yargı davalarında yalnızca menfaat ihlali kabul edilmez ve hak ihlali aranır.
Kanunun iptali için nereye başvurulur?
Yetkili mahkeme, yürürlükteki bir kanun veya kararname hükmünü Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasını ciddi görürse, Anayasa Mahkemesi bu konuda karar verinceye kadar davayı geri bırakır.
Yüce Divanda Kimler Yargılanır?
Yargıtay’ın Görevleri Genelkurmay Başkanı ve kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yargıtay’da kovuşturulur. Yargıtay’daki savcı Başsavcı veya Başsavcı Yardımcısıdır.
Cumhurbaşkanı kendi kararnamesine iptal davası açabilir mi?
Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve içerik bakımından Anayasa’ya uygunluğunu denetler ve bu kararnameler de kanunlar gibi iptal veya istinaf yoluyla yargısal denetime tabi tutulabilir.