Denetçi kimler olabilir?
Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, ekonomi, iş güvenliği, hukuk veya işletme yönetimi alanında üniversite diplomasına sahip kişiler denetçi olarak çalışabilirler. Denetçi, kurumların yasalara ve yönetmeliklere uygun şekilde faaliyet gösterip göstermediğini kontrol eder.
Sorumlu denetçi nedir?
Bağımsız Denetim Yönetmeliğine göre baş denetçi, bağımsız denetim kuruluşu tarafından belirli bir bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve söz konusu denetim raporunu bağımsız denetim kuruluşu adına imzalamaya yetkili olan bağımsız denetçidir.
Mali müşavir olmadan denetçi olunur mu?
Bağımsız denetçi olmak için CPA lisansına gerek yoktur. Bağımsız denetçi olmak için, yukarıda bahsettiğimiz ilgili alanlardaki ekonomi, finans, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyaset bilimi gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; ilgili bağımsız denetçi sınavlarına başvurabilirler.
Denetçi olmak için hangi bölüm?
Denetçi olmak için hangi bölümü okumalıyım? Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı üniversitelerin ekonomi, işletme ve finans bölümlerinden alınan diploma şeklinde bulunabilir. Ayrıca kamu yönetimi gibi benzer bölümlerden alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında kabul görmektedir.
Denetçi maaşları ne kadar?
Deneyime göre denetçi maaşları 2024Deneyim süresiAsgari maaşOrtalama maaş0 – 1 yıl23.000₺31.200₺2 – 4 yıl26.000₺37.500₺5 – 9 yıl29.400₺42.600₺10 yıl +31.100₺44.
Denetçi kim tarafından seçilir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: -5982/8 md.) Yüksek Denetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık bir süre için gizli oyla seçilir.
Kaç çeşit denetçi vardır?
Denetçiler, bağımsız ve mesleki uzmanlığa sahip kişilerdir. Üç tür denetçi vardır: bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.
Sorumlu denetçi kaç yıl?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre, aynı şirkette on yıllık süre içinde toplam yedi yıl süreyle denetçi olarak seçilen denetçi, üç yıl geçmedikçe yeniden denetçi olarak seçilemez.
Denetçi belgesi nereden alınır?
1. İnternet üzerinden Merkezi Yapı Denetim Komisyonu web sitesine gidin. 2. Sayfada bulunan “Yapı Denetim Sistemi” butonuna tıklayın. 3. Açılan arayüzde “Belge Başvuruları” bölümünde bulunan “Denetçi Sertifika Başvurusu” butonuna tıklayın.
KGK belgesi nasıl alınır?
Başvurular, “” adresindeki başvuru formunun doldurulması suretiyle elektronik ortamda yapılacaktır. Posta yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir.
Ön lisans mezunu denetçi olabilir mi?
Baş denetçi olmak için öncelikle lisans derecesi gereklidir. Denetçi olmak istediğiniz sektörde biraz deneyim sahibi olmak önemlidir. Denetçilerle çalışan şirketler mesleklerini doğru bir şekilde icra edebilmek için bunu tercih edebilirler.
Denetçi belgesini kimler alabilir?
Denetçi sertifikasını kimler alabilir? Denetçi sertifikası, yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan mimar ve mühendislere verilir. Kontrol mühendisleri tarafından da kabul edilir.
Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?
-Genellikle 3 yıl olarak belirlenen başvuruya ilişkin mesleki eğitim süresini tamamlamış olmanız gerekir. KGK tarafından onaylanmış bir denetçide fiilen 2 yıl çalışmış olmanız gerekir. -Ya da 11 yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir.
Denetçi olmak için hangi sınavlara girilir?
Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna aday olmak; Sayıştay denetçiliği mesleğine atılan ilk adımdır. Sayıştay denetçi yardımcısı adayı olabilmek için, ÖSYM tarafından düzenlenen muafiyet sınavı (sınav) ve Sayıştay tarafından yapılan yazılı sınav ile mülakatta başarılı olmak gerekmektedir.
Lise mezunu denetçi olabilir mi?
Üniversite mezunu bir iç denetçi olabilir mi? Hayır, üniversite mezunları iç denetçi olamaz çünkü yalnızca üniversite mezunları iç denetçi olamaz çünkü iç denetçi olarak çalışmak lisans derecesi ve birkaç yıllık profesyonel deneyim gerektirir.
Denetçi belgesi kimler alabilir?
Denetçi sertifikasını kimler alabilir? Denetçi sertifikası, yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan mimar ve mühendislere verilir. Kontrol mühendisleri tarafından da kabul edilir.
Denetçi sınavına kimler girebilir?
Dolayısıyla, denetçi olarak 4 yıl çalışmış bir kişi, daha sonra 8 yıllık sürenin %20’si (1,6 yıl) meslek mensubu, araştırma görevlisi, yönetici veya daha üst kademelerde çalışmışsa aday belirleme sınavına girmeye hak kazanır.
Lise mezunu iç denetçi olabilir mi?
İç denetçi nasıl olunur? İç denetçi olarak eğitim almak için belirlenmiş bir eğitim gereksinimi yoktur. Şirketler, adayların çalıştıkları sektöre bağlı olarak farklı lisans derecesi programlarını tamamlamalarını bekler.
Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?
– Esas olarak 3 yıl olarak belirlenen başvuruya ilişkin mesleki eğitim süresini tamamlamış olmanız gerekir. KGK tarafından onaylanmış bir denetçide fiilen 2 yıl çalışmış olmanız gerekir. – Veya 11 yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir.